Mythologie ‘Discobolo’

DiscuswerperDe Discuswerper of Diskobolos Lancelotti – Δισκοβόλος – is rond 450 v. Chr. door de Attische beeldhouwer en bronsgieter Myron van Eleutherae vervaardigd. Dit originele Griekse beeld in brons van circa 155 cm. stond vermoedelijk in Delphi of Olympia en is niet lang bewaard gebleven.

Lucianus
van Samosta (schrijver 2e eeuw) heeft het beeld zodanig beschreven, dat de Romeinse copieën geïdentificeerd konden worden.
Het beeld is eigenlijk een soort reliëf zonder achtergrond: het is slechts bedoeld om frontaal bekeken te worden. Het is een momentopname van de sporter, genomen precies op het moment tussen de ‘back-swing’ en de ‘frontswing’, het moment van rust tussen twee bewegingen. De hoog gehouden discus verwijst naar de beweging in het verleden, terwijl de gespannen spieren vooruit wijzen naar het moment van de krachtsexplosie. Het ultieme sportersbeeld, zo lijkt het…

Probeert u echter zelf eens in de houding van de Diskobolos te gaan staan. Het blijkt een onmogelijke houding te zijn, die ook bij geen enkele wijze van discuswerpen voorkomt! Het rechterbeen van de Diskobolos kan nooit het standbeen zijn: hij zou zijn evenwicht verliezen en achterover vallen. Het knappe van dit beeld is dan ook niet het realisme, maar de suggestie ervan!

In het Palazzo Lancelotti te Rome staat het enige juist gecopieerde Romeinse beeld (marmer) waarbij in die tijd het originele, door Myron gemaakte hoofd zonder veranderingen is nagemaakt.